
Rivayetlerin ardı arkası bitmemekle birlikte Habeşistan şimdiki adıyla Etiyop'ya da "qahwah" kentinde Kaldi adlı çobanın hayvanlarının enerjik ve dingin görmesiyle yediklerini inceleyip yemeye karar vermesiyle ve kendini dinç hissetmesiyle yöresine anlatmasıyla kahvenin serüveni başlamış.Başka bir rivayetse Sufi olan Şeyh Şazili gece ibadetinde dinç ve uyanık kalmak için içtiği söylenir.Ez-Zebhani'nin ise hastalıktan kahve sayesinde kurtulduğunu söylenir.Bir başka rivayet ise ilk kahve içen insanın Süleyman Peygamber olduğu söylenir.Hangisi ilk bulan, içen olsa bile gerçekten küresel dünya ticaretinde 2.sıraya yerleşecek bir buluşa imza atmış.Dünya Ticaret Örgütü'nün yalancısıyım!
Kahvenin Türkiye'de ki etkisi azımsanmayacak kadar çok. Anavatanından çıkıp Osmanlı İmparatorluğu'nun elindeki Yemen topraklarına gelip dönemin valisi tarafından İstanbul'a götürülmesiyle kahvenin bir sonraki durağı Anadolu olmuş.Buradan ise Venedikliler kahveyi alıp Avrupa'ya götürmüşler.İtalyanların kahve cenneti olması burdan geliyor ama günde 35 Milyon Bardak kahve içtiklerini biliyor muydunuz? Bizden fazla oldukları kesin.Türk Kahvesinin ise farklı bir yeri vardır.Bütün dünya Türkish Coffe'nin nasıl bişey olduğunu biliyor.Gelin iki tip kahve çeşidiyle Arabic(%70) ve Robusta(%30) Dünya'da sütlü sütsüz kahveler nelerdir onlara bakalım daha doğrusu yapılış türleriyle;
Demleme Kahve
Chemex, Hario, Syphon, Aeropress gibi araçlarla makina değilde çay gibi daha geleneksel yapılış yöntemi Üçüncü dalga kahve'nin yayılmasıyla bilinirliğini arttırdı desekte demleme kahve diyince biraz afallarız.
Makina Tipi Kahve
Espresso: İnce çekilmiş kahve, kahve makinesinde belirli bir basınç ve yüksek ısıdaki suyla süzülerek bardağa dökülür. Birimi shot'tır.Kısa içimli ve serttir.Americano: Espresso ve üzerine sıcak su eklenerek hazırlanan kahvedir.Çok tercih edilir.Uzun içimli ve serttir.Tam yağlı sütle birlikte efsane olur.
Doppio: İki shot espresso üzerine su eklenerek hazırlanır. Americano'dan daha serttir.
Lungo: Üç shot espresso üzerine eklenen suyla ortaya çıkar. Çok sert içmek isterseniz birebir.
Caffe crema: Espresso'nun eski adı olarak adlandırılabilecek, günümüzde İsviçre'de servis edilen ve Bir shot espresso üstüne iki katı su konularak yapılır.Americano'ya göre daha softtur.
Affogato: Bir ya da iki shot espresso içine koyulan iki kaşık vanilyalı dondurmayla hazırlanandır. Vanilyalı dondurmanın kokusu ve tadı yavaşça kahveye geçer. Afiyetle içilir.
Espresso Romano: Romano adı daha değişik olabilirdi.Lakin espressonun yanına limon koyulur.Tadı değişik.
Ristretto: Yarım shot espressodur.Makarna vari ismiyle daha hafiftir.
Cafe bombon: İspanya'nın nev-i şahsına münhasır kahvesidir. Bir espresso shot'ı ve aynı oranda yoğunlaştırılmış sütle hazırlanır. Espressonun üstüne yoğun sütü yavaşça bırakırsanız sanki en altta kahve üstünde süt en üstte de yine kahve gibi olur.
Cappuccino: Espresso'nun sicak süt ve üstüne bol köpük.Enfes.
Cortado: Kahvenin acılığı ve asiditesini azaltmak amacıyla espresso shot'ının yarısı oranda eklenen sütle oluşan kahvedir. Portekiz'de bolca tüketilir.
Latte: Bir espresso shot'ın üzerine 3 ya da 5 oranda eklenen buharlanmış sütle hazırlanan latte, üstüne sanatımızı konuşturduğumuz lezzet.Latte'art
Macchiato: Bir shot espresso içine eklenen yoğunlaştırılmış sütle hazırlanır. Espresso'dan daha yoğun bir lezzete sahiptir. Genellikle üzerine kakao eklenir.

Espressino: Latte'nin kakaolusu diyebiliriz.
Alkollü Kahveler
Irish coffee: Gaelic coffee gibi olan ve Türkiye'de de bilinen bir kahvedir. İçine İskoç viskisi yerine İrlanda viskisi konulur.Adına barlar vardır.
Soğuk Kahveler
Iced coffee: Americano olarak hazırlanan kahvenin içine eklenen buzlarla oluşur. İçimi serttir.Frappé: Yunanistan'ın en sevilen kahvelerinden bir tanesidir. Hazır kahvenin köpürtülmesi ve üzerine su eklenmesiyle oluşur. Uzun ve büyük bardaklarda buzla servis edilir.
Gelelim Türk Kahvelerine
Türk kahvesi: Kendisine has kahve öğütme yöntemi olan ve en ince oranda çekilmiş kahveyle hazırlanan Türk kahvesi, kendine özel bardağı ve yanında lokumuyla servis edilir.Mırra: Türk kahvesi gibi hazırlanan ama iki kere kaynatılan Şanlıurfa'ya has kahvedir
Kül kahvesi: Kül üzerinde yapılan kahvenin lakabıdır. Klasik Türk kahvesidir.Közde Kahve diyede geçer.Mangalların vazgeçilmezi.
Süvari kahvesi: Türk kahvesinin kendi fincanında değil çay bardağında servis edilen halidir. Türk kahvesini daha uzun içmek isteyenler için uygundur.
Bu yazıyı Sade Türk Kahvesi eşliğinde yazmak gibisi yokmuş:)
Sabah 10:00-11:00 saatlerinde az şekeli bir kahvem bir bardak suyum gelirdi. Rutin. Aksamaz. Akşam 16:00 gibi bir az şekerli kahvem ve sodam gelirdi. Rutin. Aksamaz. Düşünüyorum da, çaycım eşimden daha sadıktı. Ben artık kahvelerimi zaman buldukca cafee salonlarında içiyorum. Yalnız, kimsesiz.
YanıtlaSil